tiistai 2. toukokuuta 2017

Omassa kodissa

Kunnan asuntosihteeri Hilkka Pylkäs saapui hyvinvointiryhmän vieraaksi ja kertomaan vuokra-asumisesta, sekä muista asumiseen liittyvistä asioista. Limingan kunnan asuntotilanne on varsin hyvä, pienistä asunnoista on kuitenkin ajoittain pulaa. Kunnan vuokra-asunnoista on jatkuva haku ja hakemuksen voi jättää sähköisesti kunnan nettisivujen kautta. Mikäli on jäänyt asunnottomaksi ilman omaa syytä, asunnon voi saada kohtuullisessa ajassa. Asunnoissa on kuukauden takuuvuokra ja kotivakuutus vaaditaan, joten luottotiedot on hyvä olla kunnossa. Kotivakuutuksia kannattaa vertailla, sillä niiden hinnoissa ja siinä, mitä ne korvaavat, on eroja.

Vuokrasopimusasioissa kannattaa olla täsmällinen, ja sopimus kannattaa laatia aina kirjallisesti. Jos muuttaa kaverin kanssa kimppakämppään, niin molemmille vuokralaiselle on tärkeää tehdä oma vuokrasopimus. Vuokrasopimuksessa on määritelty vuokran suuruus ja sen korotusperusteet.  Sopimuksessa on oltava tiedot myös siitä kuuluvatko sähkö ja vesi vuokraan, vai maksetaanko ne erikseen. Sama koskee myös mahdollista autopaikkaa. Vuokrasopimus voi olla toistaiseksi voimassaoleva tai määräaikainen. Sopimuksessa tulee lukea, miten ja millä aikataululla vuokrasopimus voidaan päättää. Kannattaa myös varmistaa, voiko vuokra-asunnon tarvittaessa irtisanoa sähköpostilla.

Tärkein asia, joka vuokralaisen tulee muistaa, on maksaa vuokra viimeistään sopimuksessa määriteltynä päivänä. Jos vuokra unohtuu maksaa, tulee karhulasku. Muistutuslasku kannattaa maksaa nopeasti, jotta välttyy perimiskuluilta. Mikäli et jostakin syystä pysty maksamaan vuokraa ajallaan, tulee asiasta ilmoittaa heti vuokranantajalle. Vuokranantajan kanssa voi olla mahdollista neuvotella maksun lykkäämisestä. Loputtomasti vuokrien maksamista ei voi lykätä, vaan ne tulee suorittaa sovitussa ajassa.

Kun on vuokrasopimus, niin on oma koti ja siellä pitää saada asua rauhassa. Vuokrasopimuksella vuokranantaja siirtää huoneiston vuokralaisen hallintaan. Tästä seuraa se, että vuokrattu huoneisto on vuokralaisen yksityistä aluetta, jota koskee kotirauhan suoja. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että huoneistoon saa tulla vain vuokralaisen luvalla. Vuokranantajan pitää siis ilmoittaa, jos hän käy korjaamassa tai tutkimassa asunnon kuntoa. Vuokralaisen oikeuksiin kuuluu asuminen hyväkuntoisessa asunnossa, jossa esimerkiksi jääkaappi ja lämmitys toimivat. Vuokranantajan tehtävä onkin huolehtia, että asuminen on turvallista ja sujuvaa. Jääkaapin, lieden ja liesituulettimen pitää olla kunnossa, myös lämmityksen, hanojen ja wc:n tulee toimia. Vuokralainen ei saa tehdä remonttia asuntoon ilman lupaa, ja jos jossain on vikaa tai korjattavaa, tulee vuokralaisen ilmoittaa siitä viipymättä vuokranantajalle. 

Vuokralaisen tärkein velvollisuus on pitää asunnosta hyvää huolta. On oleellista myös muistaa, että vuokralainen vastaa huoneistoon tai talon yhteisiin tiloihin päästämien henkilöiden toiminnasta. Vieraiden aiheuttamat häiriöt tai vahingot huoneistossa tai talon yhteisissä tiloissa voivat johtaa varoituksen antamiseen vuokralaiselle, vuokrasopimuksen purkamiseen ja vuokralaisen vahingonkorvausvastuuseen. 

Taloyhtiöillä on yleensä olemassa järjestyssäännöt, joissa on yhteisiä asumisviihtyvyyteen ja turvallisuuteen liittyviä määräyksiä. Järjestyssäännöt koskevat kaikkia asukkaita ja niitä on noudatettava. Omalla käyttäytymisellä voi lisätä kaikkien asumisviihtyvyyttä ja naapurisopua, jokaisen pitää saada asua rauhassa. Jos järjestät vaikka tuparit, noudata järjestyssäännöissä määrättyä hiljaisuusaikaa ja on muita asukkaita kunnioittavaa laittaa ilmoitustaululle ilmoitus, jossa pahoittelee etukäteen mahdollista häiriötä. On kuitenkin hyvä muistaa, että erilaiset asumisen äänet kuuluvat normaaliin elämään. 

Kuulimme lopuksi vuokra-asuntojen uusista tuulista. Vuokra-asunnoissa on yleisesti ottaen nykypäivänä paremmin mistä valita. Asuntoja on aiemmin tehty erityisryhmille, nyt suuntaus on se, että asukasrakenne olisi monipuolinen. Uusia asumismuotoja kehitellään, ja on kaikkien etu, että ihmisiä erilaisista ikäryhmistä asuu yhdessä. Asuntoa etsiessä kannattaa hyödyntää vuoka-asuntoja välittävien yritysten, yhdistysten, kuntien sekä perinteisten sanomalehti-ilmoitusten lisäksi SOME:a. Omista talousasioista on oleellista pitää huolta myös asumisen ja elämisen kannalta. Nykyisin on yhä hankalampaa saada vuokra-asuntoa, jos on luottohäiriöitä, sillä vuokranantajat tarkastavat yleisesti vuokralaisen luottotiedot. Kävimme keskustelua myös aina ajankohtaisista aiheista, kuten lemmikkieläimet ja tupakointi vuokra-asunnoissa, myös loppusiivouksesta oli monenlaisia kokemuksia. Kiitos asiapitoisesta asuntoaamusta Hilkalle!

Taikulla on "oma koti" ollut uutena teemana tänä keväänä. Siitä lisää myöhemmin, kuvassa kuitenkin jo yksi taidonnäyte aiheesta :)