tiistai 9. toukokuuta 2017

Silmät ovat sielunpeili, suu koko kehon

Limingan terveysaseman hammashoitolasta saimme hyvinvointiryhmään vieraaksemme suuhygienisti Marita Eskolan. Marita kertoi suun terveydestä, sekä siitä niin merkittävästä ja ennaltaehkäisevästä kotihoidosta. Suun alueella verenkierto on tehokasta ja yhteys on joka puolelle kehoa, siksi on tärkeää huolehtia suun terveydestä. Erityisen haitallisia suun terveydelle ovat tupakka, nuuska, sokeri, happamat ruoka-aineet ja juomat. Sokeri aiheuttaa reikiintymistä ja happamat ruoat sekä juomat kuluttavat hampaan pintaa. 

Tupakka ja nuuska ovat merkittävimmät riskitekijät suunterveydelle, ja Maritan esittämät kuvat tupakan sekä nuuskan vaurioittamista purukalustoista vetivät hiljaiseksi. Tupakointi lisää suusyövän riskiä, sekä riskiä sairastua parodontiittiin eli hampaiden kiinnityskudossairauteen. Lisäksi tupakointi aiheuttaa hampaiden värjäytymistä ja pahanhajuista hengitystä. Nuuskaajilla ikenet voivat vetäytyä, livatkalvot värjäytyä ruskeiksi ja kovettua, myös nuuska voi aiheuttaa parodontiittia. Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa ientulehdusta ja herkimpien nuuskaajien suun limakalvot alkavat halkeilla. Nuuskaus altistaa myös syövän esiasteisille limakalvomuutoksille. Nuuskaamisella ja suuontelon, nielun sekä nenän alueen syövällä on havaittu yhteyksiä.

Hampaat on tärkeää harjata aamuin, illoin, kerran päivässä ei ole riittävä rytmi. Aamulla hampaat harjataan ennen aamupalaa ja illalla ennen nukkumaanmenoa. Marita suositteli sähköhammasharjan ja fluorihammastahnan käyttöä. Hammasharja tai sähköhammasharjan vaihtopää on tarpeellista vaihtaa uuteen vähintään 3 kk välein, tai aina kun harjakset harottavat. Harja kannattaa vaihtaa tuoreeseen myös aina flunssan, tai muun sairastelun jälkeen. Älä myöskään unohda langata hampaita. Jos hampaita ei lankaa, niin 40 % hampaiden pinnoista jää puhdistamatta.

Marita muistutti, että suun ja hampaiden hoidon kannalta tärkeimmät asiat eivät tapahdu hammashoitolassa, vaan arjessa. Hammashoitolassa vietetty aika on aina pois jostain muusta ajasta, ja paikattu hammas ei ole ehjän veroinen. Vastuu omista hampaista on meillä jokaisella. Lisätietoja saa hammashoitolasta. Kiitos taas aurinkoiselle Maritalle, kun tulit kertomaan suun terveydestä! Kiitos myös pastilli-, purkka- ja hammastahnatuliaisista. 

Limingan hammashoitola  p. 044 497 3699
Tupoksen hammashoitola p. 050 318 1954


https://ilovesuu.fi/