perjantai 21. syyskuuta 2018

Iloa toimeliaisuudesta

Vanhustyön keskusliiton käynnistämät Vanhustenpäivä ja -viikko ovat maassamme pisimpään juhlittuja valtakunnallisia teematapahtumia. Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Sitä seuraava viikko on Vanhustenviikko. Teemaa juhlistetaan koko vuoden ja Vanhustyön keskusliitto kannustaa yhteisöjä ja organisaatioita järjestämään toimintaa ikääntyneille ihmisille, erityisesti Vanhustenviikolla. Tänä vuonna Vanhustenviikkoa vietetään 7.-14.10.2018 teemalla Iloa toimeliaisuudesta - Aktivitet ger Glädje. 

Ilo ja toimeliaisuus olivat käsinkosketeltavissa, kun ikäpolvet kohtasivat Taikun ja Vanhuspalvelukeskuksen Joutsenkodin syysistutustalkoissa. Joutsenkoti toimii Taikun nuorille säännöllisen vapaaehtoistyön toimintakohteena. Vapaaehtoistyö tukee mm. nuorten sosiaalista vahvistumista. Sosiaalista vahvistamista tarvitsee meistä ihan jokainen, eivät pelkästään nuoret, mutta myös ikäihmiset, ja kaikki siltä väliltä.

Upean Vanhuspalvelukeskuksemme pihassa on turvallinen ja viihtyisä oleskelupiha, johon perinteen mukaan saavuimme istuttamaan kukkia jo hyvissä ajoin ennen juhlaviikkoa, yhteistyössä nuoret ja ikäihmiset. Taimet meille toimitettiin kunnan teknisistä palveluista, kiitos jälleen Marja-Riitalle ja Annamarialle. Vanhuspalvelukeskuksen pihamaan istutuslaatikoihin oli valikoitunut terhakoita callunoita, useassa eri sävyssä, söpöä koristekaalia ja näyttävä, pallon muotoinen sypressi. Tänä syksynä sommittelimme taimet laatikoihin nuorten ja ikäihmisten saumattoman yhteistyönä, raati kertoi mitä ja mihin. Ennen sommittelua keräsimme kesäkukat jätteisiin ja edelleen kompostoitavaksi. Istuttaminen sujui näppärästi ja istumakorkeudella oleviin kukkalaatikoihin oli sujuvaa juurruttaa taimia pyörätuolistakin käsin. 

Elämyksiä oli tarjolla kaikille aisteille, mullan kosketus, callunoiden ja koristekaalien väriloisto sekä havujen vehreys, lisänä syksyn kuulas tuoksu. Kesällä istuttamamme hopeaputoukset saivat jäädä soljumaan kukkivan värimeren reunamille, ja kruunasivat kokonaisuuden. Istutuksista tuli oikein viehättäviä sekä juhlavia, ja ne saavat viimeisen silauksen myöhemmin asetettavista tunnelmavaloista.

Lämmin kiitos kaikille syyskukkatalkoisiin osallistuneille! Värikästä syksyn jatkoa ja arvokasta Vanhustenviikkoa!
Limingassa Vanhustenviikkoa juhlistetaan monin tapahtumin. Vanhustenviikon tapahtumat ovat kaikille ikäihmisillä avoimia ja maksuttomia. Tai jos olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä ja innokas lähtemään ikäihmisen kaveriksi esim. johonkin näistä tapahtumista, niin ota yhteyttä sari.rautio@liminka.fi .

Limingan kunta
Vanhustenviikon ohjelma 

su 7.10. klo 10 Messu, Limingan kirkko 
ma 8.10. klo 13-15 Päiväkahvit Niittypirtillä, käsitöitä nähtävillä, Vanhustenkotiyhdistys 
ti 9.10. klo 12-14 SeniorSurf kirjastolla 
ke 10.10. Vanhustenviikon juhla, seurakuntatalo 
- juhlapuhe Katri Virtanen 
to 11.10. Ulkoilupäivä 
- klo 10-12 keskuspuistossa lauletaan ja liikutaan, Sari Rautio
- klo 13 tuolijumppa liikuntahallin kahviossa, Limingan naisvoimistelijat 

- klo 17.30 alkaen ohjattu tutustuminen Rantakylän virkistysalueen kuntoreitteihin ja ulkoliikuntalaitteisiin. Kokoontuminen Rantakylän virkistysalueen parkkipaikalla. LNM 
pe 12.10. Päivätanssit, Heikki Sarvela-sali klo 12 - 14 
- Musiikista vastaa Duo Ritunski 
 
 Tervetuloa osallistumaan!